Noren schaatsen
Er komen geen producten overeen met de selectie.
Noren kopen en passen
Welke noren moet je kopen? Hoe weet je welke Noor het best bij je past? Noorse schaatsen zijn er in verschillende soorten en vervolgens moet je ook de juiste maat kiezen, dat maakt het soms lastig kiezen. Er zijn veel verschillende typen Noren omdat schaatsen op natuurijs of schaatsen op de baan andere eigenschappen vragen.
Noren zijn de schaatsen met relatief lange ijzers omdat ze gemaakt zijn voor een hoge eindsnelheid. In het spraakgebruik gaat de term Noren misschien meer over het ijzer van de schaats, dan over de schoen want binnen de Noren-schaatsen zelf zijn er verschillende soorten. Noren zijn bedoeld om rondjes trekken op een kunstijsbaan, voor wedstrijdschaatsen of (en) voor op natuurijs.. Wedstrijdschaatsers zoeken andere eigenschappen in hun schaats dan recreatieve schaatsers die wat moeite hebben met stabiel staan of kracht willen sparen. Daarom zijn er langebaanschaatsen die op prestatie gericht zijn en combi noren die op comfort zijn gericht. Afhankelijk van wat je wensen of ambities zijn, kies je voor meer comfort of juist voor meer performance. In bijna alle type modellen schaatsen heb je de keus om voor een ijzer met of zonder klapmechanisme te kiezen, dus voor een klapschaats of een model met vast ijzers. Wat goed is om te weten dat je bij bijna alle klapschaatsen het klapmechanisme vast kunt zetten zodat je dan gewoon een vast ijzer hebt. Er is een groep noren die speciaal ontworpen zijn voor lange toertochten op natuurijs die toch ook veel op de baan worden gebruikt, de click-noren.
Als je van plan bent noren te kopen, zal je dus moeten kiezen uit:
- Langebaan schaatsen of langebaan Noren
- Combi noren (de comfort noren
- Click-noren (ook wel Zweedse schaatsen genoemd
De combi noor
De combi noor is misschien wel de populairste schaats van dit moment zowel op de baan als op natuurijs. Waar dit soort noren voorheen een harde schoen van kunststof hadden, is deze tegenwoordig vervangen door een zachtere ‘softboot’ met een aangename pasvorm. Dit soort noren zijn erg populair bij een breed publiek van beginner tot gevorderde schaatser. Je hebt combi noren met een hoge schoen en met een mid schoen. Heb je veel steun aan je enkels nodig, dan kies je voor een hoge schoen. Wanneer je geen moeite hebt om ‘recht’ op je schaatsen te staan, heb je met een midschoen meer enkel vrijheid zodat je de schaatsbeweging met meer gevoel kunt maken. Zowel het hoge- als lagere model is met- of zonder klapmechanisme te krijgen. Het klapmechanisme kan overigens vaak geblokkeerd worden zodat het een ‘normaal’ ijzer wordt. Op de schaatsafdeling van OutdoorXL raden we al snel een klapschaats aan. Er zitten bijna alleen maar voordelen aan het gebruik van klapschaatsen (lees verder naar onderen voor details). Een nadeel is dat de prijs hoger is dan van een conventioneel ijzer. De voordelen van klapschaatsen zijn een langere afzet, minder ‘krassend’ schaatsen en makkelijker klunen.
De langebaanschaats (de 'klassieke' noor)
De gemeenschappelijke deler van alle langebaanschaatsen is de lage schoen. Dankzij de lage schoen heeft je enkel maximale bewegingsvrijheid en kun je de schaatsbeweging optimaal uitvoeren. De hardheid- en hoogte van het ijzer en de stijfheid van de schoen bepalen in grote mate de schaatseigenschappen. Schoen en schaats worden traditioneel als één geheel verkocht, maar tegenwoordig kun je de schoen en het ijzer ook los van elkaar kiezen. Bij de moderne topmodellen wordt de schoen ‘thermoplastisch’ naar je voet gevormd: de schoen wordt eerst verhit in een speciale oven, vervolgens trek je hem warm aan en wordt het geheel in een zak vacuümgetrokken. Zo krijg je de perfecte pasvorm! Met stijgende prijs neemt ook de grootte van het vervormbare gedeelte van de schoen toe. Bij de schoen kun je vervolgens een ijzer kiezen. Van een keihard ijzer, zoals Sven Kramer dat gebruikt, tot een ijzer met een langzaam oplopende voorkant dat handiger is voor natuurijs en alles daar tussenin. Uiteraard vind je in onze collectie niet alleen langebaanschaatsen voor toppers; voor iedereen die (bijna) recht op zijn schaatsen staat hebben we een langebaanschaats!
De klapschaats
Deze Nederlandse uitvinding heeft de noren enorm veranderd. Doordat de hak van de schoen bij een klapschaats niet vastzit aan het ijzer kan de enkel na het uitduwen van het afzetbeen ook nog een strekbeweging maken. Hierdoor is een langere afzet mogelijk en met de invoering van de klapschaats werden dan ook direct alle wereldrecords gebroken. Maar met een klapschaats schaats je niet alleen harder, maar ook comfortabeler. De schaatsbeweging is in principe zijwaarts, maar wanneer je vermoeid raakt, wordt het zijwaarts afzetten moeilijker omdat dit meer kracht en uithoudingsvermogen vraagt dan naar achteren afzetten. De vermoeide schaatser zal dus automatisch meer naar achteren afzetten en de schaatsbeweging wordt zo steeds meer een soort loopbeweging. Bij de traditionele vaste noor hoor je bij dit naar achteren afzetten een krassend geluid, omdat je dan in feite met de punt van het ijzer afzet. Dit is geen efficiënte manier van schaatsen. Bij een klapschaats zal bij het ‘naar achteren’ afzetten veel meer druk op het hele ijzer blijven door het openklappen van schaats. Het is dus zeker niet zo dat alleen wedstrijdschaatsers profijt hebben van een klapschaats. Iedereen die de beginselen van het schaatsen beheerst heeft baat bij een klapschaats!
Omdat de klapschaats zoveel voordeel oplevert tijdens het schaatsen is het klapmechanisme in veel modellen terug te vinden. De combi noor, de langebaanschaats en de Zweedse schaats hebben allemaal uitvoeringen met een klapmechanisme.