Schaatsen
Schaatsen kopen en passen
Welke schaatsen moet je kopen? En hoe weet je welke schaats het best bij je past? Schaatsen zijn er in soorten en maten en dat maakt het soms lastig kiezen. Er zijn veel verschillende soorten schaatsen omdat schaatsen op natuurijs of schaatsen op de baan andere eigenschappen vragen van een schaats. Daarom eerst een kort overzicht van de verschillende soorten schaatsen, want dat is de eerste keus die je zal moeten maken als je schaatsen gaat kopen.
Noren
Noren zijn schaatsen met relatief lange ijzers omdat ze gemaakt zijn voor een hoge eindsnelheid. In het spraakgebruik gaat de term Noren misschien meer over het ijzer van de schaats, dan over de schoen. Want binnen de Noren-schaatsen zelf zijn er verschillende soorten. Noren zijn bedoeld om rondjes trekken op een kunstijsbaan, voor wedstrijdschaatsen en voor natuurijs. Sommige zijn speciaal ontworpen voor lange toertochten op natuurijs (de Zweedse schaats). Er zijn ook schaatsen voor mensen die wat moeite hebben met stabiel staan of kracht willen sparen (de comfort noor) en natuurlijk is er de wedstrijd noor zoals we die van de wedstrijdschaatsers kennen. De groep Noren schaatsen bestaat dus uit:
Ga naar alle langebaan schaatsen en noren
Zweedse schaats
Deze schaats kent vele benamingen, zoals Salomon schaats, click noor, klunchaats of Zweedse Schaats. De schaats is niet ontwikkeld voor de wedstrijdsport, maar is afgeleid van de Scandinavische manier van schaatsen en bestaat uit een lang ijzer waarop een skate (!) langlaufbinding is gemonteerd. Als schaatsschoen wordt gebruikt gemaakt van een Skate langlaufschoen.
Zweedse schaatsen zijn geschikt voor zowel natuur- als kunstijs, maar ze worden het meest geroemd om hun comfort op natuurijs. Doordat het zwaartepunt verder naar achteren ligt, heb je minder kans dat de schaats in een scheur rijdt. De skate-langlaufschoenen zijn veel comfortabeler en warmer dan de gemiddelde schaatsschoen. Het ijzer kan heel gemakkelijk losgekoppeld worden van de schoen, waardoor klunen en naar het ijs toe lopen veel eenvoudiger is. Ook bij dit type schaats zijn er veel soorten die variëren in stijfheid en sportiviteit. Kom naar de winkel in Barendrecht voor een advies op maat en een passessie. Bekijk hier al onze Zweedse schaatsen .
IJshockeyschaatsen
De ijshockeyschaatsen zijn gemaakt om makkelijk te kunnen manoeuvreren. Ze zijn ideaal om korte bochten mee te maken en hard en snel te kunnen remmen. Natuurlijk hebben spelers van een ijshockeyteam zulke schaatsen, maar als er natuurijs ligt ze zijn ook heel fijn op slootjes en vijvers. Ze zijn minder geschikt om lange tochten mee af te leggen. De ijshockeyschaats nodigt uit om heel ‘speels’ te schaatsen; je kunt bijvoorbeeld heerlijk in de korte bochten ‘hangen’. Links, rechts, hard remmen en kleine sprongetjes dat is de wereld van de ijshockeyschaats! Uiteraard hebben we ook ijshockeysticks en pucks in ons assortiment. Ga naar alle ijshockey schaatsen.
Kunstschaatsen
Kunstschaatsen herken je meteen aan de tandjes die aan de voorkant van het ijzer zitten. Daarmee kun je ‘steppen’, maar ook afzetten voor een sprong. Pirouettes, Axels en Rietbergers voor de gevorderden. De kunstschaats is ontworpen voor het sierlijke zwaaien en zwieren, maar dankzij de ‘stepmogelijkheid’ kan het ook een slimme keus zijn voor mensen die weinig schaatservaring en vooral -techniek hebben. De kunstschaats leent zich niet voor lange schaatstochten. Belijk alle kunstschaatsen.
Kinderschaatsen
Voor kindervoeten die snel groeien zijn er speciale verstelbare schaatjes. Je kan de maat makkelijk en snel aanpassen tussen een aantal veschillende maten. Voor de allerkleinste schaatsertjes zijn er verstelbare ‘krabbelijzertjes’: onder iedere voet zitten vier ijzertjes waardoor je er makkelijk op kunt staan. Dankzij de bandjes past deze schaats onder vrijwel iedere schoen. Niet verstelbaar, maar wel met hetzelfde riempjesprincipe is er ook een schaatsje met een enkel, lang ijzer: misschien wel de ideale start voor de volgende Elfstedenwinnaar of Wereldkampioen! Ga naar de kinderschaatsen.