Voor elke type water bestaat er een geschikte kajak of kano. Welke boot het beste bij je past hangt af van het type water, je ervaring en het doel waarmee je vaart.

In een kajak zit je met gestrekte benen in de kajak en heb je een peddel met twee bladen. In een (canadese) kano zit je op je knieën of op een bankje en peddel je met een steekpeddel aan één kant van de kano. In de praktijk worden kajaks ook vaak kano's genoemd.

Om een onderscheid te kunnen maken tussen de vele soorten kano's en kajaks maken we een onderverdeling in een aantal groepen:

  1. opblaasbare kano's
  2. opvouwbare kano's
  3. vaste kano's

 

Voor je een kajak aanschaft moet je nadenken wat je precies wilt gaan doen met de kajak. Ga je lange of korte tochten te maken, kampeertochten met veel bagage, of ga je varen op open water (zee of alleen op binnen water)? Let bij de aanschaf in ieder geval op de volgende punten; lengtebreedtegewicht en volume.

Door de bovengenoemde punten te specificeren, zijn de verschillende Kano's en Kajaks te karakteriseren aan verscheidene kenmerken.

Kajaks met een goede beginstabiliteit voelen niet "wiebelig" aan. Je kunt dus relaxed zitten in de kajak om bijvoorbeeld foto's te maken of te vissen. Eindstabiliteit zorgt er voor dat u relaxt kunt varen in golvend water. Koersvastheid bepaalt hoe makkelijk het is om rechtuit te kunnen (blijven) varen. Een comfortabele zit maakt dat u goed kunt zitten met voldoende bootcontact en ondersteuning. Het gewicht definieert de hanteerbaarheid, en of de Kajak bijvoorbeeld zonder hulp op de auto te tillen is.Snelheid kan, als je veel in groepsverband vaart, belangrijk zijn. Je wilt immers wel met de groep mee kunnen komen. De wendbaarheid dicteert tenslotte hoe makkelijk u van koers verandert en het gemak waarmee een bocht te maken is.

Kajaks zijn in de volgende subgroepen onder te verdelen:

Recreatieve Kajak

Dit zijn korte (tot zo’n 4 meter) en brede kajaks (meestal tussen de 65 en 75 cm breed),dus erg stabiel en wendbaar maar niet zo snel. Dit type Kajaks is geschikt voor korte tochten op vlak water.

Toer Kajak

Iets minder breed (rond de 60 cm), en langer (tussen de 4 en 5 meter) dan de recreatieve kajak. De toer Kajak is vaak voorzien van een waterdichte compartimenten en deklijnen, wat dit type uitermate geschikt maakt voor lange tochten op binnenwater.

Zee Kajak

Zee Kajaks hebben een lengte tot zo’n 5,5 meter, zijn maximaal 60 cm breed, en voorzien van een karakteristieke oplopende voor-en achterpunt. Ze zijn vaak snel en voorzien van 2 of 3 waterdichte compartimenten, deklijnen (onder andere ter bevestiging van een reserve peddel), en grijplijnen (voor reddingen) langs de gehele kajak behalve naast de kuip. Verder is dit type vaak voorzien van kompas en pomp, klaar voor die lange tochten op groot water en binnenwater.